- Met de vakantieperiode rond Kerst en Nieuwjaar voor de boeg is het bij uitstek de tijd om te genieten van leuke films en series.
- Geld en menselijke excessen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen als zodanig een dankbare inspiratiebron voor filmmakers.
- De redactie van Business Insider stelde een lijstje samen van aangrijpende, vermakelijke en leerzame series en films over geld en business. Doe er je voordeel mee!
- Lees ook: Dit zijn de 10 meest bekeken series op Netflix op basis van het aantal kijkuren
“Greed is good”, is een gevleugelde uitspraak van Gordon Gekko, de hoofdpersoon uit de film Wall Street. Maar hebzucht is ook van alle tijden en niet voor niets een van de zeven hoofdzonden.
Het kapitalistische systeem zit vol verleidingen en perverse prikkels, waardoor het geregeld ontspoort: van excessieve bonussen tot belastingparadijzen, van boekhoudschandalen tot fraude, marktmanipulatie en corruptie. Voor film- en documentairemakers vormen dergelijke schandalen een onuitputtelijke inspiratiebron.
Omdat de kerstvakantie een uitgelezen moment is om te bingewatchen, heeft de redactie van Business Insider een lijstje samengesteld van films en series over geld en business die de moeite van het bekijken waard zijn.
Bij de meeste films loopt het voor de hoofdpersonen niet goed af. Hoogmoed komt voor de val, zo blijkt maar weer. Uiteindelijk kom je een stuk verder met liefde en medemenselijkheid. Een mooie kerstgedachte.
Dit zijn onze kijktips:
The Fall of the House of Usher (2023), miniserie te zien bij: Netflix
"I'm afraid you're ringside for my reckoning." In de nieuwe miniserie van regisseur Mike Flanagan, gebaseerd op het gelijknamige boek van Edgar Allen Poe, volg je de ondergang van de familie Usher.
Niets lijkt hun farmaceutische imperium, dat doet denken aan de opiatenhandel van de beruchte familie Sackler, te kunnen stoppen. Totdat de erfgenamen een voor een op mysterieuze wijze sterven.
The Dropout (2022), miniserie te zien bij: Disney+
De miniserie over oprichter Elizabeth Holmes van bloedtestbedrijf Theranos geeft met hoofdrolspeelster Amanda Seyfried een bijzonder inkijkje in de manier waarop gehypte jonge bedrijven in Silicon Valley, met een miljardenwaarde op papier, kunnen ontsporen.
De serie eindigt vóórdat de afloop van de rechtszaak tegen Holmes bekend werd. In november 2022 werd Holmes veroordeeld tot 11 jaar cel. En in mei dit jaar meldde ze zich bij de strafinrichting in Texas waar ze haar straf moet uitzitten.
Slumdog millionaire (2008), film te zien bij: Pathé Thuis
Schrijnende armoede, het leven als loterij, broederschap, liefde en de rol van het lot. Het levensdrama in India van de Britse regisseur Danny Boyle met Dev Patel in de hoofdrol is een moderne klassieker die nog altijd weet te raken.
The Pez Outlaw (2023), documentaire te zien bij: Netflix
Wellicht ken je Pez van de plastic speelgoedpoppen waarbij snoepjes onder het hoofd vandaan komen. In de vorige eeuw waren deze dingen enorm populair, waardoor er ook een wereld vol verzamelaars ontstond.
In die wereld vinden we de 'Pez Outlaw', een man die heel ver ging om moeilijk verkrijgbare Pez-figuren te verkrijgen om te verkopen aan verzamelaars. Iets wat de mensen bij Pez niet leuk vonden. Zij besloten ook heel ver te gaan om de Outlaw te stoppen.
Een komisch verhaal over een kleine ondernemer met passie voor z'n vak tegen een multinational die zich niet graag het kaas van het brood laat eten.
War Dogs (2016), film te zien bij: Pathé Thuis
Neem een vleugje Wolf of Wall Street en combineer dat met Lord of War en je krijgt een hysterische misdaadkomedie waarbij je van het begin tot het eind op het puntje van je stoel zit. War of Dogs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van twee twintigers die via schimmige handeltjes carrière maken in de wapensector.
Uiteindelijk slagen ze er in om een contract van 300 miljoen dollar met het Pentagon binnen te slepen voor de levering van kogels aan het Amerikaanse leger in Afghanistan.
De film is vermakelijk, maar zet je ook aan het denken. Met de gruwelijke beelden uit Oekraïne en de Gazastrook in ons achterhoofd is het cynisch om te beseffen dat er bedrijven zijn die miljardenwinsten opstrijken door oorlogen.
Eat the Rich: The GameStop Saga (2022), documentaire te zien bij: Netflix
David versus Goliath is een Bijbelverhaal dat tot de verbeelding spreekt: de underdog die het opneemt tegen een veel sterkere partij. Dit verhaal leek begin 2021 werkelijkheid te worden toen een grote groep particuliere beleggers - verenigd in een beleggersforum op online community Reddit - het opnam tegen machtige hedgefondsen.
De hedgefondsen speculeerden op een koersdaling van het aandeel GameStop, een winkel in computerspellen. De horde beleggers rende in groten getale de tegenovergestelde richting op, aangemoedigd door een activistische aandeelhouder en juichverhalen van influencers, mede-Redittors en zelfs Elon Musk.
Zij sloegen massaal aandelen in, waarna de koers tot astronomische hoogte steeg. Terwijl hedgefondsen miljarden dollars zagen verdampen, werd de gewone man slapend rijk. Tot online broker Robinhood plotseling de koopknop uit de app verwijderde en de koers implodeerde.
De docuserie The GameStop Saga laat op een vermakelijke en begrijpelijke manier zien wat er is gebeurd. Waarom nam Robinhood deze beslissing? Zaten er andere belangen achter? En wie trok uiteindelijk aan het langste eind: David of toch Goliath?
24 Hour Party People (2002), film op: dvd te koop
Helaas momenteel niet te zien bij een streamingdienst in Nederland, maar voor wie de moeite wil doen wel online te koop als dvd. Op muziekgebied is dit zonder twijfel het jaar van Taylor Swift, waar ze bij Universal Music ongetwijfeld dolblij mee zullen zijn. Maar dat het platenlabels niet altijd meezit, blijkt uit de biografische film 24 Hour Party People uit 2002 over Manchester platenlabel Factory Records.
Het onafhankelijke platenlabel heeft oog voor muzikale ontwikkelingen. Midden in de punktijd zendt Tony Wilson, gespeeld door Steve Coogan, een programma op de lokale televisie uit met daarin liveconcerten van punkrgoepen zoals The Clash en de Sex Pistols.
Wilson wil meer, dus begint hij in 1978 Factory Records, waarmee hij sterk inzet op het net opkomende newwavegenre. Wilson brengt albums uit van legendarische Manchester new wavebands zoals Joy Division en A Certain Ratio. De aan het label gelieerde ontwerper Peter Saville zet met zijn platenhoezen en posters een nieuwe standaard voor design in de jaren ’80. Als in 1988 de housemuziek omkomt, organiseren de ondernemers achter Factory Records invloedrijke dancefeesten in hun club Haçienda.
Toch gaat het uiteindelijk mis. De Haçienda wordt na verloop van tijd geteisterd door drugscriminelen en als Factory Records compleet bij zak en as zit, blijkt Wilson alsnog een peperdure tafel te hebben gekocht, omdat hij het design ervan vooruitstrevend vindt.
Al weet Factory Records niet te overleven, het groeit uit tot één van de meest legendarische muzieklabels aller tijden. Het label en zijn bands zetten de tot voor kort zo grauwe industriestad Manchester voorgoed op de kaart als stad waar interessante culturele dingen gebeuren.
Spirited Away (2001), film te zien op: Netflix
Chihiro belandt tijdens een dagje uit in een verlaten pretpark, waar haar ouders prompt in varkens veranderen als ze zich op het ogenschijnlijke gratis buffet werpen. Al bij de openingsscene is het niet moeilijk om in Hayao Miyazaki's animatiefilm Spirited Away een waarschuwing voor het kapitalisme te zien.
Het met een Oscar bekroonde meesterwerk voert de kijker aan de hand van Chihiro mee naar een badhuis voor geesten waar een heks de scepter zwaait. De bezoekers slepen de nodige ballast met zich mee uit de mensenwereld en het personeel werkt zich een slag in de rondte om om ze op te vangen.
In deze wonderlijke wezens zien we hoe subtiel Miyazaki te werk gaat, ze zijn zowel kwaadaardig als aandoenlijk. Dader, maar ook slachtoffer van een wereld waar het verlangen naar meer dicteert en waar ze blindelings zichzelf en anderen bezoedelen.